Så lär du ditt barn att städa i tidig ålder

Så lär du ditt barn att städa i tidig ålder

Barn som börjar utföra hushållssysslor som städning i tidig ålder tenderar att enklare lyckas med andra ting i framtiden. Samtidigt är det som förälder rätt skönt att kunna få hjälp med städningen när barnen äntligen blivit tillräckligt stora. Men hur gör man egentligen för att lära sitt barn att städa i tidig ålder? Det besvarar vi här! 

Börja tidigt – men inte för tidigt! 

Att lära sitt barn städa i tidig ålder innebär verkligen inte att man ska påtvinga ett småbarn att dammsuga eller torka bordet efter sig. Men när ditt barn som småningom börjar intressera sig för vad du gör – då börjar även deras vanor även utvecklas. Här kan det vara bra att komma på sätt som de kan göra för att delta i sysslor, som att sortera kläder eller plocka undan leksaker efter sig. 

Gör städningen till något kul! 

När barnet når den ålder där de faktiskt kan börja hjälpa till med andra ting, som att sätta in i diskmaskinen, damma av ytor och kanske till och med dammsuga – gör då dammsugningen till något kul! Gör för guds skull inte städningen till en bestraffning. Då kommer barnet aldrig vilja utföra sysslorna. För att engagera ditt barn kan det vara bra att göra städningen till en aktivitet ni gör tillsammans. Kanske ni kan läsa städtips online ihop, eller turas om med att diska rent och torka av efter maten? 

Lär ditt barn förstå vikten av städning 

Städning är givetvis inte bara skoj – och det måste du berätta för ditt barn också. När ditt barn är tillräckligt gammal för att lyssna och förstå är det bra att sätta sig ner tillsammans och prata om hur viktigt städning faktiskt är. Du bör berätta för ditt barn, på ett pedagogiskt sätt såklart, att rengöring är en nödvändig del i alla bostäder.  

Förutom att städning är bra för hälsan är det också en nödvändighet att veta hur man rengör – annars kan man inte bjuda in människor till ens hem på samma sätt som man kan när hemmet är rengjort. Det är nödvändigt att ditt barn förstår hur viktigt det är med städning, och inte bara tar för givet att det alltid är någon som sköter det åt dem!