Hur uppfostrar man sitt barn som ensamstående?

Hur uppfostrar man sitt barn som ensamstående?

Att uppfostra ett barn på egen hand kan vara väldigt stressande. Är du en ensamstående förälder så måste du lära dig hur man hanterar trycket för att uppfostra barnet på bästa sätt. Samtidigt är det minst lika viktigt att man vågar be om hjälp. 

Ensamstående föräldrar är ingenting unikt idag. Familjer bestående av en ensamstående förälder är vanligare idag än någonsin förr. För dig som är ensamstående har vi nedan sammanställt en lista över vad du kan göra för att uppfostra ett lyckligt och friskt barn – på egen hand! 

Strukturera din familjs vardag 

För att minimera stress, men också försäkra dig om att ditt barn får en bra uppväxt, är det bra att strukturera vardagen. Planera in regelbundna måltider och läggdags: detta hjälper ditt barn att veta vad de kan förvänta sig. Följaktligen hjälper det dig att hinna med de ting som behövs, som att få hushållssysslor gjort, men även att planera in träffar med vänner och eventuellt hitta kärleken

Klandra inte dig själv 

Det är viktigt att du inte klandrar dig själv för att vara ensamstående förälder. Du är inte skyldig ditt barn att vara i ett förhållande och ditt barns uppväxt förvärras inte av att du är singel. Du kan lyckas minst lika bra med ditt barns uppfostran som ett gift par kan. Det viktigaste är trots allt att du älskar ditt barn och ditt barn älskar dig. 

Ta hjälp av andra 

Ibland kan det vara svårt att hinna med allt själv som ensamstående förälder. Här är det viktigt att våga be om hjälp från andra – gärna andra i samma situation som dig. Gå med i en stödgrupp för ensamstående eller ring dina nära och kära, vänner, familjemedlemmar och grannar för hjälp.