Att tänka på vid val av barnvagn

Att tänka på vid val av barnvagn

En barnvagn är ett måste för alla föräldrar, vare sig de vill det eller inte. Och det är definitivt inget inköp som ska tas lätt på. Se det snarare som en investering av både pengar och tid. Men hur hittar du rätt i djungeln av barnvagnar som en redan överväldigad småbarnsförälder? Oroa dig inte, vi delar med oss av några av våra köptips här!

Vart kommer vagnen främst att rullas?

När du köper en ny barnvagn är det viktigt att tänka på vilket underlag som vagnen främst kommer att rullas på. Detta beror helt enkelt på att hjulen på barnvagnar är anpassade till olika underlag. Om du bor i stan kommer barnvagnen troligen huvudsakligen att rullas på plana ytor, men om du bor på landet och måste gå mycket på grusvägar eller i skogen kommer ytorna att vara lite grövre och andra hjul kan vara mer lämpliga.

Vi föreslår att du tar en titt på Bugaboo barnvagnar, eftersom detta varumärke erbjuder flera olika barnvagnsmodeller med hjul som är anpassade till olika underlag. Men kom ihåg att även om en barnvagn är bättre lämpad för ett visst underlag betyder det inte att den inte kan köras på ett annat underlag.

Hur länge förväntas vagnen användas?

Som nybliven förälder är det lätt att leta efter billiga (men såklart praktiska) sätt att spara pengar. Småbarnsåren är trots allt ofta de värsta åren för föräldrar eftersom det förekommer så många oväntade utgifter. Med det sagt kan en billig vagn verka vara en bra lösning. Och det är det inget fel med, men vi rekommenderar ändå att du letar efter en som kan användas i flera år framöver och inte bara under en begränsad period i ditt barns liv. 

Dessa barnvagnar är såklart ofta dyrare. Försök därför att se det som en investering, eftersom mer kostsamma barnvagnar håller längre och därmed behöver du högst sannolikt inte köpa fler. Men det är inte bara en investering för föräldrarna, det är också en investering för bebisen – från att hjälpa honom eller henne att sova bättre till att garantera ständig säkerhet.

Hur mycket utrymme kan vagnen ta upp?

En tredje aspekt att ta hänsyn till är naturligtvis barnvagnens storlek. Det är lätt att förbise storleken och tro att alla barnvagnar passar i alla utrymmen, men så är det knappast. Om du har en mindre bil eller dörröppning kan det vara svårt att få plats med en stor barnvagn. Det är därför alltid bra att tänka på utrymmet i ditt hem och din bil innan du bestämmer dig för storleken på barnvagnen. Du vill ju helst slippa slita på din ömma kropp mer än du redan gör!

Ska du motionera med vagnen?

Om du är en aktiv person kan du överväga att införskaffa en jogging- eller cykelvagn vars hjul är speciellt utformade för dem som vill motionera med vagnen. Det innebär att vagnarna är utformade för att köras i ett snabbare tempo, vilket vanliga barnvagnar vanligtvis inte är. Men kom ihåg att du inte bör börja motionera med en barnvagn förrän barnet är cirka 8-9 månader gammalt.