4 tips för att få barn att sova om natten

4 tips för att få barn att sova om natten

Det är inte bara vuxna som har svårt för att sova om natten. Även barn drabbas allt för ofta av sömnproblem under uppväxten. Detta är inte bara jobbigt för dig som förälder, men framförallt för barnen vars mentala så väl som fysiska hälsa påverkas negativt av sömnbrist. 

Att få ditt barn att sova om natten, och sova tillräckligt, kan vara en svår kamp. Men det finns sätt att öka chanserna. Försök att använda följande tips för att få ditt barn att sova! 

1. Upprätthåll rutiner i vardagen 

Rutiner är särskilt viktiga för barn i de yngre åldrarna. Även när det kommer till deras sömn. Därför är det viktigt att du eller ni som föräldrar skapar och upprätthåller rutiner i vardagen. Se till att ditt barn går och lägger sig vid cirka samma tid varje kväll och vaknar ungefär samma tid varje morgon. Förutom specifika tider för sängdags är det viktigt att ting som bad och tandborstning blir en rutin.  

2. Se till att sängen är bekväm 

Många tror att barn kan sova praktiskt taget vart som helst. Till viss del är detta sant – men en obekväm plats leder till att barnet lätt vaknar och/eller tar skada fysiskt. Se därför till att införskaffa en bekväm säng till ditt barn så att hen kan sova gott och länge. Tänk på att alla barn är individuella, och därför är det viktigt att tillåta barnet att yttra sig om vad hen faktiskt tycker är bekvämt eller inte. 

3. Begränsa skärmtid, särskilt innan sängdags 

För att ditt barn ska kunna somna i tid är det viktigt att begränsa skärmtiden. Se till att stänga av elektroniska apparater som TV, datorer, mobiltelefoner och surfplattor minst två timmar innan det är sängdags. Du kan med fördel göra sovrummet till en skärmfri zon eller se till att alla skärmar är avstängda i sovrummet. Förklara för ditt barn att det inte är ett straff men snarare något barn inklusive vuxna bör göra för att sova bättre. 

4. Läs en bok ihop 

Ett klassiskt tips för att få barn att sova är genom att läsa en bok ihop. Förutom att det tar bort distraktionen från skärmar är det också ett sätt att spendera tid ihop innan sängdags. Läs en bok du själv tyckte om under din uppväxt eller fråga ditt barn vad hen gärna vill läsa. Som småningom kommer ni bägge märka hur kraftfulla böcker faktiskt är – ögonen kommer vilja blunda inom bara några minuter.